Elastisch sturen - ijkpunten, lessen en vragen

Kompas

Voor nieuwe crisissituaties

Betrek naasten én begeleiders vanaf het begin

Betrek naasten én begeleiders vanaf het begin bij crisisberaad, zeker als het gaat om situaties die een lange adem nodig hebben en waarbij veel onduidelijk is en blijft. Naasten en begeleiders zullen het meest met elkaar moeten optrekken in de zorgpraktijk in crisistijd en kunnen hierdoor cruciale input geven bij het uitzetten en eventueel corrigeren van de lijnen door de tijd heen, waarbij goede zorg voor alle betrokkenen centraal staat.

Ga nu al in gesprek met naasten én begeleiders over machtsverhoudingen in crisistijd

Als de crisis weer toeslaat is er waarschijnlijk geen tijd en ruimte voor een uitgebreid gesprek. Wie heeft wat voor het zeggen als het weer gaat gebeuren? Welke kaders en uitgangspunten zijn in crisistijd voor verschillende betrokkenen op verschillende niveaus van belang? Met andere woorden: welke beweegruimte is er op het moment dat er weer een crisis toeslaat?

Wees eerlijk en transparant

Wees als management eerlijk en transparant over de kaders wat betreft het uitzetten van de lijnen: de realiteit waarmee je als manager te maken hebt, de belangen die spelen, de (grenzen aan de) slagkracht die je hebt, en de kwetsbaarheden die hierbij een rol kunnen spelen. Beschouw naasten en begeleiders hierbij als gelijkwaardig.

Voor 'het nu'

Maak ruimte voor elastische verbindingen

Zet nu al in op het creëren van elastische verbindingen en maak ruimte om hiermee te oefenen, zodat er een basis is als een nieuwe crisis zich voordoet. Betrek teams bij het uitzetten van de lijnen op de werkvloer en zet in op een gelijkwaardige relatie met naasten.

Betrek teams bij het uitzetten van de lijnen in de dagelijkse zorg op de groepen

Vraag hierbij naar zowel de mening van ervaren oudgedienden als van medewerkers die minder lang in dienst zijn of die (kort of langer) tijdelijk aanhaken als uitzendkracht, stagiair of ZZP’er. Wat is in jouw dagelijkse realiteit op de groep relevant? Wat werkt en wat werkt niet? Wat heb je nodig?

Zet in op een gelijkwaardige relatie met naasten door hen te zien als partners

Partners die nodig zijn om het schip varende te houden, zowel op de groepen als op organisatieniveau. Ga met elkaar in gesprek over wat hiervoor de kaders en uitgangspunten zouden moeten zijn op zowel de groepen als op organisatieniveau, en wat de praktische implicaties zijn. Wat werkt en wat werkt niet voor verschillende betrokkenen?

Erken dat naasten nooit met een ‘schone lei’ beginnen

Het verleden en de toekomst rond de zorg voor hun verwant en eerder opgedane ervaringen en trauma’s hierbij, spelen altijd een rol voor hen. Dit kan de samenwerking ingewikkeld maken. Wees je bewust van deze bagage, erken dit in het contact met naasten, maar maak ook ruimte voor de potentie en kracht die het jarenlang zorgen voor hun verwant heeft opgeleverd.

Put uit de ervaring van medewerkers

Binnen teams met een vaste kern ervaren oudgedienden is veel ervaring opgedaan in het opbouwen van relaties met naasten. Put uit deze ervaring en zet dit in om onervaren medewerkers zich aan op te laten trekken.

Ga terug naar de homepagina met het overzicht van alle onderwerpen