Hoe lopen de lijnen na de crisis?

Belangen wegen Een vrouw houdt een weegschaal omhoog

We moeten er maar mee dealen

Het wegsijpelen van kennis en ervaring binnen teams door het steeds grotere verloop in personeel maakte dat steeds meer teams grote behoefte hadden aan management dat het voortouw nam en een duidelijke lijn uitzette. Een aanpak waarbij alles van bovenaf wordt bepaald paste hier goed in en bleef een vanzelfsprekende modus operandi, ook toen de coronacrisis uitdoofde maar de arbeidsmarktcrisis oplaaide en zorgde voor nog meer erosie van kennis en ervaring binnen de teams. Ook nu nog geven begeleiders op zowel de woning als de dagbesteding aan dat er veel voor ze wordt besloten en dat er weinig mogelijkheid tot inspraak is. Sommige, vaak onervaren medewerkers varen wel bij deze modus operandi, bij anderen leidt het tot frustratie en onmacht: we moeten er maar mee dealen, we voelen ons niet gehoord!

"Wat we geleerd hebben uit coronatijd is dat het niet altijd werkt om van bovenaf iets op te leggen. Hoe vaak heb ik niet gedramd op het dragen van een mondkapje, en hoe vaak werden de kapjes snel en stiekem weer opgedaan als de ik de groep opkwam? We hebben daar een slag gemist denk ik. De neiging blijft om gelijk van bovenaf iets neer te leggen, in plaats van te kijken: kunnen we de motivatie niet uit het team zelf halen? Met de expertisegroep verslaving willen we bijvoorbeeld medewerkers overhalen minder te gaan roken op de werkvloer. Het afgelopen jaar hebben we overal posters, banners en folders opgehangen. Dus wat je eigenlijk doet is weer een stukje autonomie wegnemen en zeggen: vanaf nu gaan jullie het zó doen! Terwijl je waarschijnlijk veel meer bereikt als je het gesprek aangaat met de teams." (teamcoach)

De potentie van elastische verbindingen

Het verhaal van deze teamcoach werpt licht op het belang van elastische verbindingen, waarin beide partijen met elkaar verbonden blijven maar waarin ook ruimte bestaat om met elkaar mee te bewegen bij het uitzetten van een gezamenlijke lijn. Dit kan spannend zijn maar heeft ook grote potentie. Het cultiveren van deze elasticiteit in onderlinge verbindingen kan helpen medewerkers aan boord te houden, wat cruciaal is om de vloot te laten varen in de woelige wateren van de huidige arbeidsmarkt. Daarnaast kan dit een basis vormen voor het opbouwen van een duurzame relatie met naasten wier betrokkenheid ook hard nodig is de komende jaren. Waar de grote betrokkenheid en inzet van begeleiders tijdens de crisisjaren de relatie met sommige naasten heeft verdiept, lijkt Amsta Karaad op organisatieniveau moeite te hebben met het bestendigen van de lijnen met verwanten. Bijeenkomsten voor naasten worden mondjesmaat bezocht, de verwantenraad heeft grote moeite met het vinden van nieuwe leden. Als naasten zowel op de groepen als op organisatieniveau als gelijkwaardige partners worden beschouwd bij het vormgeven van de zorg aan hun verwanten, kan dit de relatie met deze naasten verbeteren en verduurzamen.

Hoe maak je ruimte voor elastische verbindingen? Lees de ijkpunten, lessen en vragen bij elastisch sturen