Onderzoeksproject ‘Samen Verder na de Crisis’

Deze website is ontwikkeld in het kader van het door ZonMw gefinancierde en vanuit de Universiteit voor Humanistiek, vakgroep Zorgethiek uitgevoerde onderzoeksproject ‘Samen Verder na de Crisis: Onderzoek naar de impact van coronamaatregelen op de samenwerking rondom mensen met EVMB’. Deze collaboratieve en zorgethische casestudy is uitgevoerd tussen maart en september 2024, in samenwerking met de mensen van woonzorg- en dagbestedingslocatie de Overtoom van Amsta Karaad in Amsterdam.

Vraagstelling, doel en uitvoering

De stress, onzekerheid, onmacht en frustratie die voortkwamen uit de invoering van de coronamaatregelen in de zorg voor mensen met EV(M)B zetten de onderlinge relaties en afstemming tussen alle betrokkenen, die cruciaal zijn in de zorg voor deze kwetsbare doelgroep, onder hoge druk. Dit roept de volgende vraag op: Hoe kan de afstemming en samenwerking in de zorg voor mensen met EV(M)B na de crisis vorm krijgen op een manier die 1) recht doet aan álle betrokkenen en 2) stand kan houden in de huidige arbeidsmarkt én eventuele toekomstige crisissituaties? Dit onderzoek wil bijdragen aan een antwoord op deze vraag door lessen te trekken uit de verhalen over samenwerking en afstemming in de coronatijd binnen Amsta Karaad.

Verhalen verzamelen

Om deze verhalen te verzamelen deed onderzoeker Wietske Verhagen gedurende 4 maanden participerende observatie op de Overtoom, op één woonzorggroep en één dagbestedingsgroep voor mensen met EV(M)B. Verder nam zij 15 diepte-interviews af met mensen op verschillende posities bij Amsta Karaad. De analyse van haar observaties en interviews hebben geleid tot een kompas met een aantal ijkpunten en lessen om de samenwerking en afstemming tussen alle betrokkenen bij de zorg voor mensen met E(V)MB, in het bijzonder bij Amsta Karaad, te stimuleren.

Het kompas: website en handreiking

Het kompas bestaat uit een website en een handreiking. In de handreiking worden drie thema’s beschreven die voortkomen uit de verhalen van mensen van Amsta Karaad over de coronajaren. De ijkpunten en lessen die per thema zijn geformuleerd willen richting geven aan het ‘samen op trekken’ tijdens én na een crisis. Ook beogen ze te prikkelen tot een voortgaand gesprek tussen alle betrokkenen bij de zorg voor mensen met EV(M)B, over wezenlijk vragen en complexe issues rond dit ‘samen optrekken’, waarvoor geen snelle of pasklare antwoorden bestaan.

Animatie

De website is opgebouwd rond een animatie waarin deze thema’s en de bijbehorende ijkpunten, lessen en vragen worden verbeeld. Deze animatie kan gebruikt worden als uitgangspunt voor een open gesprek over de lessen, ijkpunten en vragen tussen verschillende betrokkenen bij de zorg voor mensen met EV(M)B. Voor tips over het inzetten van dit kompas en de bijbehorende animatie binnen de organisatie klik hier

Zowel de website als de handreiking zijn gemaakt voor Amsta Karaad, maar zijn ook relevant voor betrokkenen bij andere zorgorganisaties voor mensen met EV(M)B.

Kompas voor beleid

In het kader van dit onderzoeksproject is ook een kompas geschreven met lessen uit de coronatijd over samenwerken en afstemmen in de zorg voor mensen met EV(M)B op beleidsniveau, zowel regionaal als landelijk. Voor meer informatie klik hier