"De lijntjes op de Overtoom zijn kort, je kan naar iedereen toestappen, iedereen is benaderbaar. Tijdens corona kon ik altijd terecht bij het management als er wat was. Als ik vragen had, even telefoneren: ik loop hier tegenaan, hoe gaan we dat oplossen? Nu ook nog hoor, teammanagers komen vaak even kletsen op de groep, de gedragsdeskundige is snel bereikbaar en zelfs de directeur loopt hier regelmatig rond. Als er weer eens een escalatie is bij de lift waar altijd opstopping is als de deelnemers ’s middags naar huis gaan en hij is toevallig in de buurt, kan ik altijd vragen: help je even?" (begeleider)
Het nut van korte lijntjes
Amsta Karaad wordt door meerdere betrokkenen beschreven als een organisatie waarin medewerkers op alle niveaus benaderbaar zijn, waar deuren open staan en mensen elkaar snel tegenkomen. De bestaande ‘korte lijntjes’ tussen medewerkers zorgden ervoor dat in coronatijd er een soepele afstemming was over het invoeren van protocollen rond maatregelen op de groepen, wat het gevoel van ‘we kunnen dit samen!’ versterkte. De korte lijnen van Amsta Karaad met de ouderenzorgtak van Amsta zorgde bovendien voor snelle toegang tot de juiste beschermingsmiddelen, iets wat bij andere VG-organisaties minder het geval was.
Onverwachte nieuwe lijntjes
Er ontstonden in de coronacrisis ook onverwachte nieuwe lijntjes. Begeleiders kwamen bijvoorbeeld al snel met creatieve manieren om op afstand de lijntjes te behouden, door videobellen, whatsapp en het versturen van filmpjes. Op woongroepen kwamen begeleiders van wonen en van dagbesteding elkaar opeens dagelijks tegen, waardoor het afstemmen veel soepeler ging.
Beproefde lijntjes
De dringende oproep vanuit de overheid om vooral afstand te houden leidde ertoe dat sommige lijntjes werden beproefd. Dit resulteerde in praktische hobbels en in een verlies aan verbinding, niet alleen bij naasten en begeleiders, maar soms ook aan de kant van het management.
"Ik heb het directe contact in coronatijd enorm gemist. Ik moest vanuit huis de teams aansturen. Alles moest via de mail, dat was heel tijdrovend. Ik had dagelijks 120 tot 140 mails, iedereen gaat elkaar cc’en. Als manager weet ik hoe belangrijk het is om mijn gezicht te laten zien, er te zijn. Als ik rondloop op de groep kan ik in anderhalve minuut iets oplossen wat anders via een rits mails had gemoeten. Je mist de verbinding, de feeling met wat er speelt. Op de Overtoom organiseerden we af en toe leuke activiteiten in de tuin, de binnenplaats, waar de bewoners en begeleiders van verschillende groepen apart van elkaar op hun eigen balkon naar konden kijken. Voor mij was dit een moment om vanaf een afstandje even te checken: hoe zit iedereen erbij?" (teammanager)