Ga alsnog met betrokkenen op verschillende niveaus in de organisatie in gesprek over wat corona teweeg heeft gebracht. Luister hierbij vooral en vraag door. Hoe heb jij de coronajaren ervaren? Wat is je het meest bijgebleven? Probeer hierbij open te blijven en niet direct te willen oplossen, goedpraten of wegredeneren.
Corona is niet voor iedereen een relevant of populair gespreksonderwerp, niet iedereen heeft hierover nog een punt te maken. Vraag in dat geval naar de toekomst: ‘Wat als het weer gebeurt, wat is dan voor jou belangrijk?’
Erken dat het aangaan van een gesprek hierover voor verschillenden mensen op vanuit verschillende posities binnen de organisatie spannend kan zijn. Het kan pijnlijke momenten bloot leggen. Daarnaast is achteraf altijd makkelijk praten. Benoem dit en vraag gesprekspartners hier rekening mee te houden.
Creëer binnen de organisatie gespreksmomenten, momenten van (informele) ontmoeting tussen mensen op verschillende posities. Momenten waarin het niet alleen gaat over ‘de waan van de dag’ of de cliënten, maar waar open vragen gesteld worden aan elkaar: Wie ben jij nog meer dan alleen ‘collega’, ‘leidinggevende’, ‘naaste van..’ of ‘manager’? Waar kom je vandaan? Wat vind je belangrijk? Als mensen samen (leuke en ontspannen) dingen ondernemen, ontstaat er vaak ruimte voor deze vragen, en een ongedwongen gesprek hierover. Dit kan helpen de mensen die ‘geen praters zijn’ uit hun schulp te lokken.
Ga terug naar de homepagina met het overzicht van alle onderwerpen